jitulciny-recepty.cz

Zavařování okurek | postup a mytí v pračce

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Zavařování okurek | postup a mytí v pračce. Přináším vám podrobný postup zavařování okurek. Zavařování v horkovzdušné troubě doporučuji pouze se sklenicemi, které mají víčka na závit! S těmi druhými nemám zkušenost, ale mělo by to jít také. Takže se ničeho nebojte a směle do toho!!! Vlastní okurky jsou k nezaplacení!!! Pokud si s něčím nebudete vědět rady nebo něco nechápete, napište mi do komentářů dolů pod recept a já Vám moc ráda na vše odpovím a poradím!!!

Co je potřeba

MAMINČIN LÁK (kyselejší): svaříme 3,5 l vody s 1 l octa, přidáme 2 sáčky DEKA a povaříme s 60 tabletkami sacharinu (umělého sladidla), čerstvý kopr, mrkev, cibule – tahle dávka je asi na 3 kg okurek 

Okurky porovnáme do sklenice, proložíme cibulí, mrkví a nahoru dáme snítku kopru. Zalijeme lákem a zavaříme.

 

LÁK OD TETY Z ROUDNICE (sladší, jako znojemský): 4 l vody, 1 l octa, 2 sáčky DEKA, 30 dkg cukru, 40 tablet sacharinu (umělého sladidla), bobkový list, čerstvý kopr, mrkev, cibule 

Okurky porovnáme do sklenice, proložíme cibulí, mrkví, snítkou kopru a nahoru položíme kousek bobkového listu (asi 2 cm). Zalijeme lákem a zavaříme.

 

Na 20 kg okurek budete potřebovat asi 55 sklenic o objemu 0,7 l.

ČIŠTĚNÍ PRAČKY:

1. Z pračky vyjmeme kaslík, do kterého dáváme prášek na praní, celý ho rozebereme, co to jde. A důkladně vymyjeme jarem (i tak to bude trochu stále vonět po prášku, ale to ničemu nevadí, okurky cítit nejsou). Důkladně vymyjeme i otvor, do kterého se kaslík vrací!!!

2. Pračku zapneme na 90°C a necháme projet celý cyklus praní. V jednom místečku po napuštění vody se pračka na chvilku zastaví a odpočívá. V tom momentě ji vypnete, otevřete a nalijete do ní litr octa. Zavřete a znovu zapnete, pračka si bude pokračovat dál v nastaveném programu. Tímto se pračka vyčistí, aby nebyla cítit práškem a taky je to prevence proti vodnímu kameni, protože ocet ho rozpouští. Nyní je pračka připravená k mytí okurek

MYTÍ OKUREK:

Samozřejmě okurky můžete tradičně drbat kartáčkem ve vaně, ale já od té doby co zavařuji okurky, tak si je myju v pračce. Mám to vychytané – myčka dokonale umyje a vysuší sklenice, pračka umyje okurky, já je porovnám do sklenic, zaliju lákem a horkovzdušná trouba je zavaří. Takže práce jedna báseň.  

PŘÍPRAVY A ZAVAŘOVÁNÍ V HORKOVZDUŠNÉ TROUBĚ:

Když jsou okurky omyté, vytáhnu je a všechny si ještě namočím v kuchyni do dřezu, protože se někdy stane, že pokud dobře před mytím v pračce z okurek neodstraníte květy, tak po vytažení jsou květy rozdrobené mezi okurkami. Takže je namočím do studené vody, aby květy vyplavaly a teprve potom skládám do sklenic.

Mrkev a cibuli oloupeme, cibuli ještě rozkrojíme napůl. Poté vše nakrájíme na elektrickém kráječi – mrkev na kolečka a cibuli na půlkolečka. Pokud jsou některé okurky moc velké, tak je nakrájíme na centimetrová kolečka nebo na čtvrtinky.

Uvaříme si lák. Používám oba láky – dělám polovinu okurek s mamčiným a polovinu s tetiným. Lák vařím v pětilitrovém hrnci na el. sporáku č.4, dokud se všechno důkladně nesvaří. POZOR POUZE SVAŘIT, NEVAŘIT!!! Když je lák hotový, sporák stáhnu na č.1 a nechám lák nahřívat, abych okurky zalívala stále horkým lákem.

Omyté okurky naskládám do sklenic. FÍGL – sklenici si více nakloním a okurky hezky naskládám na sebe dokud samy ve sklenici nedrží. Teprve potom sklenici postavím, pohodím mrkev, cibuli, kopr a navršek ještě dorovnám pár okurek. Zaliju lákem a uzavřu dokonale omytými a vysušenými víčky. Pokud byste okurky rovnali v postavené sklenici, tak Vám popadají, takhle jsou krásně porovnané.

Horkovzdušnou troubu nastavíme na 250°C. Na dno plechu s vyšším okrajem dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2 3 cm. Na plech dáváme skleničky a zavařujeme. Skleničky od Kunovjanky – na plech se jich vejde 8 ks, zavařujeme je 8 minut na 250°C se zapnutým horkým vzduchem. Velké sklenice 0,7 l – na plech se jich vejde 6ks a zavařujeme je 10 – 12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby doléváme horkou vodu na utěrku.
Všechny zavařené sklenice potom obracím do druhého dne víčkem dolů.

 

Po vytažení z trouby budou okurky „napůl syrové“ viz. foto. Do druhého dne ale dojdou a budou po otevření úžasně křupavé!!!

DOBROU CHUŤ!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do pračky nasypeme maximálně 5 kg okurek!!!! Víc NE!!! Zavřeme dvířka a teplotu praní nastavíme na 0°C!!!, prostě studenou vodu. Vypneme ždímání a otáčky nastavíme na co nejmenší (já to přepínám z 800 ot. na 500 ot.). Pak si nastavím program 12 – sprchování a po něm nechám projet i napouštění vody a máchání. Po máchání se pračka vypne a musím ji přepnout na program 15 – vypouštění, to odčerpá veškerou vodu z pračky a teprve potom pračku vypnu a okurky vytáhnu ven. DEJTE POZOR NA TO, ABY JSTE MĚLI VYPNUTÉ ŽDÍMÁNÍ, JINAK Z OKUREK BUDE KAŠE!!! Celý tento proces praní okurek trvá asi 15 20 minut.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/zavarovani-okurek-postup-myti-v-pracce.html