jitulciny-recepty.cz

Kokosové čtverečky | recept na nepečené cukroví

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kokosové čtverečky | recept na nepečené cukroví.  Tohle skvělé cukroví mám od kamarádky Zdenky, která mi vždy dobře poradí, když si nevím rady. Letos mi vytrhla trn z paty, když jsem upekla ořechové pracny, které mi nešly vyklepnout a mě pak zůstalo 75 dkg drobečků z nepovedeného cukroví. Ze zbylých 25 dkg jsem podle Zdeničky udělala „Rumkulky“. Zdeničko moc Ti děkuju!!!! Pokud vás postihlo něco podobného vyzkoušejte také recept na kokosové čtverečky. 

Co je potřeba

1. Spodní těsto:

50 dkg piškotových drobečků nebo nepovedeného cukroví

30 dkg moučkového cukru

5 dkg kakaa

10 dkg tuk Omega (rozpustit)

rum dle potřeby

2. Marmeláda: 

250 260 g (malá sklenička) rybízové nebo linecké anebo jiné, ale výrazné chuti

3. Kokosová nádivka: 

30 dkg másla

20 dkg moučkového cukru

25 dkg kokosu

4. Čokoládová poleva: 

150 g čokolády na vaření

4 dkg tuk Omega


 


 

Krok 1

Piškoty rozdrtíme nebo nameleme na malinkaté drobečky a smícháme s cukrem a kakaem.

Krok 2

Pak přilijeme rozpuštěnou, vlahou Omegu a rum. Rumu tolik, aby těsto nebylo řídké ani tuhé (to poznáte) a dobře ho rukou propracujeme. Pokud použijete drobečky z nepovedeného cukroví (jako já, tak dejte pouze 10 15 dkg cukru).

Krok 3

Hotové těsto rukou rozprostřeme po klasickém vyšším plechu, přímo na dno, ničím to nevymazávat ani nevykládat pečícím papírem!!!

Krok 4

Marmeládu přendáme do misky a vidličkou ji pěkně promícháme. Tím se nám jakoby „naředí“ a nebudou v ní hrudky a půjde snadno rozmazat na spodní těsto.

Krok 5

Na kokosovou nádivku v míse rukou smícháme všechny suroviny (žádné šlehání!!!) a hotovou hmotu postupně přidáváme na marmeládu, rozprostřeme do krajů a pak stěrkou nebo kreditkou uhladíme. Vždy jsem nabrala hrst hmoty, dala na marmeládu a opatrně rukou rozprostřela, co to šlo. A pak vedle další a další a nakonec jsem už jen spojila mezery a uhladila.

Krok 6

Čokoládu a Omegu si rozehřejeme ve vodní lázni. Když se vše rozpustí, tak polevu důkladně promícháme, abychom neměli hrudky. Polevou polijeme kokosovou nádivku tak, že si plech z jedné strany podložíme knihou, aby ležel šikmo. Poté nalijeme po celé délce všechnu polevu a stěrkou, kreditkou nebo mašlovačkou čokoládovou polevu pěkně rozetřeme po celém vršku. Tímto způsobem by poleva měla být krásně hladká.

Krok 7

Plech dáme přes noc někam do chladna, aby nám pěkně ztuhly všechny suroviny a druhý den můžeme krájet na čtverečky nebo třeba i obdélníčky, jak kdo chce. Já dělala čtverečky 2x2cm, ale příště udělám trochu menší. 

Jak krájet, aby nepopraskala čoko poleva? Na sporák si dáme malý hrnec s horkou vodou a necháme ho zapnutý stále na č.3. Ve vodě máme dva nože, kterými krájíme cukroví. Vždy jsem vyndala jeden nůž, v rychlosti jej osušila o utěrku, aby nebyl mokrý a s tímto teplým nožem jsem nakrojila jeden proužek. Prostě jeden teplý nůž = jeden nakrojený proužek. Když máme nakrojené vše na čtverečky, tak opatrně špachtlí nebo obracečkou nejdříve odendáme jednu delší stranu krajního cukroví a pak už odebíráme krásné čtverečky a ukládáme je do krabice a dáme do chladna.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/kokosove-ctverecky-recept-na-nepecene-cukrovi.html