Křehký koláč | recept podle Helenky
Křehký tvarohový koláč | recept podle Helenky. Upečte si křehký tvarohový koláč podle následujícího receptu. Koláč je naprosto famózní a ihned krášně měkký a křehoučký. Určitě vyzkoušejte! DOBROU CHUŤ!!!
Co je potřeba
Těsto:
260 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 prášek do pečiva
60 g Hery nebo másla
2 žloutky
4 polévkové lžíce mléka
2 polévkové lžíce rumu
trošku másla na vymazání koláčové formy (používám formu na pizzu)
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu ve vaničce
6 polévkových lžic cukru krupice
1 celé vejce
2 zarovnané polévkové lžíce dětské krupičky nebo hrubé mouky
kůra z jednoho citrónu
Nejdříve si přichystáme tvarohovou náplň tak, že všechny suroviny jednoduše důkladně promícháme. Používám tvaroh z vaničky, protože je řidší a už nemusím ředit mlékem. Krupici přidávám proto, že náplň pak krásně ztuhne a rozhodně nikdo nepozná, že je tam krupička. Je prostě výborná!
Do mísy si dáme mouku, cukr, prášek do pečiva a přidáme změklou Heru, kterou nožem jakoby posekáme v mouce na malé kousky. Poté přidáme mléko, rum a žloutky. Vše společně promícháme a vysypeme na vál, kde vypracujeme hladké těsto (chvíli to dá, ale věřte, že se to vyplatí!).
Z hotového těsta odřízneme asi 1/3 a zbytek těsta rukou rozmačkáme po máslem vymazané koláčové formě a vytvoříme asi 1 cm zvýšený okraj.
Na těsto rozprostřeme tvarohovou náplň a z té 1/3 těsta vyválíme plát těsta, který pomocí válečku přeneseme navrch tvarohu a celý ho zakryjeme (nebo můžeme odkrajovat slabé proužky a vytvořit mřížku).
Dáme péct do trouby předehřáté na 180°C dorůžova až dozlatova (jak kdo rád – my radši zlatavé). Hotový koláč necháme zchladnout a podáváme posypaný moučkovým cukrem.
Poznámka: Koláč lze také dát péct v dortové formě (já mám o průměru 26 cm)
Když jsem ho dělala podruhé, tak jsem udělala mřížkový a do každé mřížky nastřídačku naházela rybízovou marmeládu, je to takové pikantní.