jitulciny-recepty.cz

Svíčková omáčka | recept na výbornou omáčku

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Svíčková omáčka | recept na výbornou omáčku. Svíčková omáčka má mnoho variant, s nadsázkou lze říci, že co kuchař, to trochu jiný postup. Vyzkoušejte můj recept na svíčkovou omáčku, kromě klasického hovězího ji lze připravovat i z vepřového, drůbežího, případně králičího masa. Výhodou tohoto receptu je, že maso nemusíte předem nakládat. Svíčková omáčka patří ke svátečním chvílím, zkuste si nedělní oběd připravit podle mého receptu na svíčkovou, určitě si pochutnáte.

Co je potřeba

500 g hovězího masa (dělám i z vepřového plecka a nebo co dům dá, třeba kuře, králík…)

kousek špeku nebo slaniny

1 cibule

1 mrkev

1 menší celer

1 petržel nebo pastiňák (když není, postačí mražená směs na svíčkovou)

zakysaná smetana

200 ml smetany ke šlehání

4 ks bobkového listu

12 kuliček nového koření

10 kuliček celého černého pepře

6 kuliček jalovce (nemusí být)

tymián, sůl, cukr,

ocet, citronka nebo citronová šťáva

Krok 1

Nejdříve si přichystáme sladkokyselý nálev: smícháme 2 litry studené vody s 12 zarovnanými polévkovými lžícemi cukru, se 2   – 5 polévkovými lžícemi soli (radši míň, protože každá sůl solí jinak) a 4 polévkovými lžícemi octa. Důkladně promícháme.

Krok 2

Hrnec (papiňák) postavíme na vyšší plamen, rozpálíme v něm olej a osmahneme kořenovou zeleninu s kořením (bobkový list, pepř, jalovec, nové koření a tymián). Když je zelenina dostatečně opečená, přidáme k ní cibuli nakrájenou na půlměsíčky, asi minutu restujeme a přidáme prošpikované maso.

Krok 3

Maso necháme ze všech stran zatáhnout. Když začne zlátnout, zalijeme ho sladkokyselým nálevem (celé 2 litry). Necháme na vyšším plameni dusit, dokud nezačne papiňák syčet. Potom plamen zmírníme a necháme hodinu vařit.

Krok 4

Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce, zeleninu scedíme a propasírujeme. Vrátíme zpět do hrnce a na středním plameni necháme vařit. Když omáčka začne bublat, přilijeme zakysanou smetanu, kterou jsme si předem rozmíchali s trochou mléka a 2 naběračkami omáčky. Přivedeme k varu a poté zahustíme jíškami. Dávám víc té tmavé, protože máme raději tmavší omáčku.

Krok 5

Když je omáčka dostatečně hustá, přilijeme smetanu a odstavíme ze sporáku. Do hotové omáčky hodíme na plátky pokrájené maso a je hotovo! Je-li potřeba, omáčku dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem. Podáváme se šlehačkou, brusinkami a houskovými knedlíky.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/svickova-omacka-recept-na-vybornou-omacku.html