jitulciny-recepty.cz

Rajská omáčka | recept na jednoduchou omáčku s hovězím masem

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Rajská omáčka | recept na jednoduchou omáčku s hovězím masem. Máte chuť na něco vydatného a klasického? Inspirujte se mým receptem na rajskou omáčku, je rychlá a jednoduchá, s trochou trpělivosti ji zvládne i začátečník. Výhodou následujícího postupu je, že maso se vaří zvlášť. Můžete si ho tak připravit dopředu, samotná omáčka zabere asi 20 minut. Uvařeno můžete mít během chvíle. Vyzkoušejte můj jednoduchý recept na rajskou omáčku. 

Co je potřeba

1/2 kg hovězího masa

hladká mouka

olej

bobkový list

nové koření

hřebíček

citrónová kůra

2 rajské protlaky

cukr, sůl a citrónová šťáva na dochucení

Krok 1

Nejdříve si dopředu uvaříme v papiňáku hovězí maso s novým kořením a bobkovým listem.

Krok 2

Na středním plameni rozpálíme trochu oleje a zaprášíme moukou, aby vznikla jíška. Když je jíška zlatavá, přilijeme 0,5-1 l převařené vody, osolíme a přidáme asi 5 – 6 lístečků bobkového listu, asi 10 kuliček nového koření, 15 – 20 ks hřebíčku a citronovou kůru.

Krok 3

Vše povaříme asi 5 – 10 minut, koření by se mělo rozvonět. Potom jíšku zcedíme a přilijeme k ní hovězí vývar, necháme chvilku povařit a přidáme oba rajčatové protlaky a důkladně vše promícháme.

Krok 4

Zahustíme jíškami. Pokud není omáčka úplně hladká, promixujeme ji. Dochutíme cukrem, solí a citronovou šťávou. Podáváme s masem, knedlíky nebo kolínky. 

Ještě obměna s masovými kuličkami: Umícháme si sekanou, jak jsme zvyklí, uděláme z ní kuličky, které osmahneme na oleji a dáme na papírový ubrousek, aby se olej do něj vpil. Rajská se dělá úplně stejně jako viz nahoře, ale místo hovězího vývaru nalijeme vodu nebo masox.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/omacky/rajska-omacka-recept-na-jednoduchou-omacku-s-hovezim-masem