Koblihy recept | na masopustní pochoutku
Koblihy recept | na masopustní pochoutku od Zdeničky. Je čas masopustu a k němu patří i domácí koblihy. S mým receptem je hravě zvládnete. S trochou trpělivosti dokáže tuto masopustní pochoutku připravit každý. S mým postupem se vám zaručeně povedou a doma budete za hvězdu.
Co je potřeba
250 ml vlažného mléka
1 celé vejce
1 polévková lžíce másla
2 polévkové lžíce oleje
1 polévková lžíce sádla
2 polévkové lžíce rumu
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1/2 kostičky droždí nebo 2 čajové lžičky sušeného
Krok 1
V kastrůlku si v mléce rozehřejeme máslo, sádlo a olej. Necháme jen rozpustit a odstavíme ze sporáku. Když je mléko vlažné, tak do něj rozdrobíme kvasnice a zamícháme, až se rozpustí. Poté mléko nalijeme do formy od domácí pekárny a přidáme ostatní suroviny tak, jak jdou v receptu po sobě. Zapneme program na kynutá těsta (dought).
Krok 2
Hotové těsto rozdělíme na dva díly. Vyválíme placku vysokou asi 1cm.
Krok 3
Do jedné půlky si skleničkou naznačíme kolečka a do jejich středu dáme marmeládu. Překlopíme přes to druhou půlku těsta a skleničkou vykrojíme koblihy.
Krok 4
Koblížky klademe na pomoučený plech a necháme je 40 minut kynout pod utěrkou.
Krok 5
Zbytek těsta nemusíte vyvalovat na placku. Udělejte si z něj neplněné vrtáky (viz foto).
Krok 6
Nakynuté koblihy smažíme v oleji dozlatova (raději pomaleji). Hotové koblížky odkládáme na papírovou utěrku a před podáním pocukrujeme moučkovým cukrem.