jitulciny-recepty.cz

Dršťková polévka | recept na domácí dršťkovku

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Dršťková polévka | recept na domácí dršťkovku.  Na následujících řádcích vám poradím, jak si uvařit poctivou domácí dršťkovou polévku. S mým postupem to určitě zvládnete, i pokud nejste zkušení kuchaři. Pokud chcete mít v polévce více drštěk, tak kupte 1 kg, protože po uvaření se zdrcnou na polovinu. Vyzkoušejte můj osvědčený recept na dršťkovku.

Co je potřeba

500 1000 g opraných drštěk

1 cibule

1 bobkový list

2 kuličky nového koření

1 polévková lžíce mleté sladké papriky

1 polévková lžíce gulášového koření

olej, sůl, pepř, maggi, česneková pasta

1 plná polévková lžíce majoránky

2 plné polévkové lžíce hladké mouky

2 rovné polévkové lžíce tmavé instantní jíšky Knorr

 

 

 

Krok 1

Dršťky vložíme do papiňáku, přidáme bobkový list a nové koření, zalijeme vodou a vaříme na el. sporáku na č. 6, dokud papiňák nezačne prskat. Poté sporák stáhneme na č. 3 a takto necháme vařit hodinu. Po hodině papiňák odstavíme a necháme z něj vyprchat páru. Dršťky přecedíme přes cedník a poté je opět i s kořením vložíme do papiňáku, zalijeme čistou vodou a postup vaření takto opakujeme ještě dvakrát (celkem tedy třikrát). Naposledy znovu dršťky zcedíme, ale tentokrát si vývar uchováme. Okapané dršťky (už by měli být krásně měkké) pokrájíme na 2 cm dlouhé nudličky a můžeme si připravit polévku.

Krok 2

V hrnci necháme osmahnout na kostičky pokrájenou cibulku, poté přisypeme mletou papriku a gulášové koření, zamícháme, přidáme pokrájené dršťky a zalijeme vývarem (kdo nechce použít vývar, může to zalít jen převařenou horkou vodou).

Krok 3

Povaříme to 5 minutek a pak zahustíme hladkou moukou rozmíchanou trošce studené vody a povaříme ještě 10 minut. Pak pro tmavší barvu polévky ještě přisypeme 2 zarovnané polévkové lžíce tmavé instantní jíšky Knorr a vaříme, dokud se jíška zcela nerozpustí tj. asi 3 minutky.

Krok 4

Nakonec do polévky přidáme majoránku a dochutíme dle potřeby nejdříve česnekovou pastou a potom teprve solí, maggi a pepřem.

Aby polévka byla rychle hotová, tak si dršťky uvařím popsaným způsobem už dopředu, nechám zchladnout, pokrájím a zamrazím. Když pak dělám polévku, tak si udělám základ, zaliju vodou a pak už jen do toho dršťky naházím, takže polévka je asi za 20 minut hotová.


Zdroj: https://www.jitulciny-recepty.cz/polevky/drstkova-polevka-recept-na-domaci-drstkovku