Přejít k hlavnímu obsahu

Salát z kysaného zelí – plný vitamínů!

Tento salát dělala manželova babička. Připravuje se z domácího kysaného zelí, které obsahuje spousty vitamínů a je výborné v zimních měsících jako prevence na posílení imunity…z kupovaného jde určitě také, ale nezkoušela jsem. Recept, jak si naložit své zelí do zeláku najdete ZDE.

Co je potřeba

50-100ml vody

asi 1kg domácího kysaného zelí

menší červená cibule

1-2 polévkové lžíce olivového oleje

3 polévkové lžíce cukru

½ polévkové lžíce soli

pepř

Nejdříve si skočíme do sklepa nabrat zelí. POZOR – do zeláku se nesmí sahat rukama!Používám vařečku, kterou zelí naberu a rukou jen přidržím nabrané zelí. Pokud byste nabrali zelí rukou, tak je veliká pravděpodobnost, že se vám brzy zkazí.

My zelí nakládáme začátkem listopadu a vydrží nám ve sklepě až do června. Každoročně si ho objednávám již nakrouhané v místním krámku. Kupuji 15kg do 20l zeláku a vyjde něco kolem 150kč. Kdo nemá chladný sklep a zelí mu tak dlouho nevydrží, může si zelí začátkem ledna nacpat do sklenic a zavařit.

Nabírám plnou misku (odhadem asi 1kg zelí). Ze zelí nad miskou rukama vymačkám šťávu a vytvořím tuhou kouli. Vymačkané zelí nakrájím jakoby na kostičky a vrátím zpět do omyté misky. 

Poté přidám najemno nakrájenou červenou cibulku, vodu (nejdříve 50ml a zbytek dle potřeby), olivový olej a dochutím cukrem, solí a špetkou pepře. Poměry u cukru a soli jsou orientační, většinou ještě přidávám trošku od každého (to musí každý podle své chuti).

Teď vše rukama pořádně promíchám a promnu mezi prsty a uvidím, jak ještě zelí pustí šťávu…pak ještě buď přidám trochu vody nebo už žádnou. A je hotovo.

Hotový salát přendám do misky s víkem a nechám nejméně 2h odležet v lednici. Úplně nejlepší je ale až druhý den.

Většinou salát dávám jako oblohu k hlavnímu jídlu, ale máme ho rádi i samotný v misce k obloženému chlebu nebo grilovanému masu. 

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: Jitule
Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Domácí kysané zelí | recept. Že je domácí zelí nejlepší, se rozuí samo sebou. Jeho výroba sice stojí trochu námahy, ale za tu práci to určitě stojí. P…
Dýňová polévka s kari | recept od Danči. Recept na tuto polévku jsem dostala od své kolegyně Danči S. Mletý zázvor a kari dává polévce úžasný šmrc. Dý…
Vlčický špek | recept na domácí špek. S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme ho. Čím vyšší, tím lepš…
Tříbarevná buchta | recept pro Katku. Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své…