Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uskladnit cibuli

10. Říjen 2019

Jak uskladnit cibuli | rady a tipy. Cibule by neměla chybět v žádné domácnosti. Používáme ji hodně často, a to nás nutí kupovat jí raději víc, abychom nemuseli pořád běhat do obchodu. V poslední době ale nepatří zrovna k nejlevnějším druhům zeleniny. Pokud jí máte hodně, nakoupili jste ji třeba na farmářských trzích, rozhodně se vyplatí ji uskladnit.

Co je potřeba

Plastová přepravka s otvory, dřevěná bedýnka

1

V první řadě musíme cibuli vytřídit. Všude tam, kde je slupka narušená, počítejme s tím, že by se už mohla zkazit, a proto ji nebudeme uskladňovat. Znehodnotila by během pár dní i ty další.

Pokud narazíte na kousek, který už od pohledu nevypadá dobře, je měkký nebo na něm dokonce uvidíte plíseň, dejte ho bokem.

Plesnivé vyhoďte, měkké plody co nejrychleji spotřebujte.

2

Než cibuli uskladníte, musí být důkladně suchá. Dejte ji třeba na síto, kde běžně sušíte houby, a obracejte ji, aby proschla ze všech stran. Když ji vezmete do ruky, slupky by měly šustit, drolit se nebo odlupovat.

Skladujte ji na tmavém, chladném a suchém místě. Dobře se hodí dřevěné bedýnky nebo plastové přepravky s otvory.

Kdo má půdu, ten si může dát cibuli do síťky a zavěsit ji, aby k ní šel vzduch ze všech stran.

Jestli ji chcete svázat do copu a získat zároveň pěknou dekoraci, do jednoho dejte nanejvýš 8–10 kusů, ale hodně záleží na velikosti.

3

Ideální teplota pro skladování cibule by se měla pohybovat mezi 10 až 15 °C, aby nezačala klíčit. Teplota by rozhodně neměla kolísat.

Čas od času je nutné cibulové zásoby zkontrolovat, jestli se v nich nějaká nekazí. Tu opět nemilosrdně vyhodíme a pořádně prohlédneme i ty, které byly v její bezprostřední blízkosti.

Veronika Kotlářová (neověřeno) | So, 10/12/2019 - 07:45

Dotaz: jak uchovat řapíkatý celer přes zimu, lze jej zamrazit?

Další zajímavé články

Dýňová polévka s kari | recept od Danči. Recept na tuto polévku jsem dostala od své kolegyně Danči S. Mletý zázvor a kari dává polévce úžasný šmrc. Dý…
S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jí…
Tříbarevná buchta | recept pro Katku. Tento recept vkládám především pro svou kamarádku Katku R. Ona mi byla inspirací ho vymyslet. Vzpomínala na své…