Přejít k hlavnímu obsahu

"Vlčický špek"

24. Březen 2019

S manželem rádi udíme a kdykoliv seženeme vysoké hřbetní sádlo, tak ho naložím a vyudíme. Čím vyšší, tím lepší. Než jsem se s manželem poznala, tak jídla jako prdelačku, dršťkovou polévku, prejt či tlačenku jsem vůbec nejedla. A tak, jak já ho naučila jíst polévky...on mě naučil jíst tato jídla. Kupovaný špek od místního řezníka není špatný, ale domácí je domácí...

Co je potřeba

Směs na obalení:

240g Pragandy

100g Himalájské soli

60g mořské soli

50g mleté sladké papriky

20g sušeného česneku

 

Z uvedených surovin si připravíme směs, ve které obalujeme kusy hřbetního sádla.

Obalené kousky sádla propíchnu párkrát jehlou a zavaříme do fólie pomocí vakuovačky.

Výhodou zavakuování je, že sádlo nemusíte v lednici otáčet.

Kdo nemá vakuovačku, tak sádlo omotá několikrát do potravinářské fólie a rovná takto na plech. Tento způsob nakládání jsem dělala dříve a během odpočinku v lednici se uvolňuje šťáva a lednice by se mohla zašpinit.

Takto nachystané kusy necháme minimálně 7 dní odpočívat v lednici. Zavakuovaných kusů si nemusíme vůbec všímat, ale kusy v potravinářské fólii musíme pravidelně otáčet.

Když je sádlo odpočaté, tak ho omyjeme a vyvěsíme do udírny. Udíme na při teplotě 65-70°C asi 8-10 hodin.

DOBROU CHUŤ!!!

Autor: Jitule
Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Na přání vkládám další recept na domácí sušenky. I tyto mým dětem moc chutnají a do dvou dnů se po nich zaprášilo. Recept na vanilkové sušenky najdete…
Tyto sušenky jsou opravdu výborné a lehké. Zmákl je i můj syn (9 let). Těsto se nelepí a bezva je, že ho uděláte a HNED můžete použít. Nemusí být na o…